UO Tykeson Hall / image 1
UO Tykeson Hall / image 2
UO Tykeson Hall / image 3
UO Tykeson Hall / image 4
UO Tykeson Hall / image 5
UO Tykeson Hall / image 6
UO Tykeson Hall / image 7
UO Tykeson Hall / image 8
UO Tykeson Hall / image 9
UO Tykeson Hall / image 10
UO Tykeson Hall / image 11
UO Tykeson Hall / image 12
UO Tykeson Hall / image 13
UO Tykeson Hall / image 14
UO Tykeson Hall / image 15
UO Tykeson Hall / image 16
UO Tykeson Hall / image 17 / Stairway design, OFFICE 52 Architecture, Design Architect; Susan Narduli Studio, Reflectance Field, site specific sound sculpture, Commissioned by the Oregon Arts Commission.
UO Tykeson Hall / image 18
UO Tykeson Hall / image 19
UO Tykeson Hall / image 20
UO Tykeson Hall / image 21
UO Tykeson Hall / image 22
UO Tykeson Hall / image 23
UO Tykeson Hall / image 24
UO Tykeson Hall / image 25
UO Tykeson Hall / image 26
UO Tykeson Hall / image 27
UO Tykeson Hall / image 28
UO Tykeson Hall / image 29
UO Tykeson Hall / image 30
UO Tykeson Hall / image 31
UO Tykeson Hall / image 32
UO Tykeson Hall / image 33
UO Tykeson Hall / image 34
UO Tykeson Hall / image 35
UO Tykeson Hall / image 36
UO Tykeson Hall / image 37
UO Tykeson Hall / image 38
UO Tykeson Hall / image 39
UO Tykeson Hall / image 40
UO Tykeson Hall / image 41
UO Tykeson Hall / image 42

UO Tykeson Hall

Client: University of Oregon

Eugene, Oregon

Institutional - Educational/Cultural- Interdisciplinary Arts and Sciences

Featured Publications:

>Addressing Climate Change through Design

>Architectural Record Material Matters

>The Architect’s Newspaper

>Featured Shildan | AIA Convention

>Showcase for Public Art

>Materiality and Reclaimed Wood

>Materiality and the Art of Brick

>Cascade Magazine

>Business Tribune

>Register Guard

>Video Construction Complete

>Construction Time Lapse with Vivaldi

Tykeson Hall is the new interdisciplinary academic center for the University of Oregon designed by OFFICE 52 Architecture and realized with our project team.  The LEED Gold project embodies a unique educational philosophy and evokes beautiful aspects of the Oregon region that reinforce a sense of community with an environmentally conscious mission.  The design spatially integrates undergraduate academic curriculum with student services for a first-of-its-kind building on campus to provide aligned support for student success and improve educational outcomes.  Built upon a previously developed site – a former surface parking lot – Tykeson Hall serves as a campus destination and transforms the area with a cohesiveness that strengthens internal and external connectivity with adjacent structures, pedestrian circulation and outdoor public gathering spaces.

The program for the 64,000 square foot building includes a new home for the College of Arts and Sciences and the Dean’s Office, the Office of the Vice President for Equity and Inclusion, University Career Center, Academic and Career Advising, as well as mathematics and writing tutoring areas, flexible state-of-the-art learning environments, classrooms, faculty and administrative offices, meeting rooms, and student-focused work spaces.  Features include one 100-seat, two 70-seat, one 40-seat, and two 30-seat classrooms; one 24-seat seminar; two 24-seat tutoring spaces. Effective design concepts for classrooms and learning spaces highlight flexibility, adaptability and interactivity.  Key to Tykeson Hall’s flexible program are 19 small meeting rooms distributed throughout the building to accommodate advising|mentoring or small group student team work as well as focused individual study.  Amenities include a café, a light-filled central stair with interactive sound sculpture, and a ground floor public space called the Commons.  It opens onto a new outdoor plaza and the Ellipse (https://www.office-52.com/work/the-ellipse/), a future outdoor (class)room and gathering space that accommodates various functions and social distancing requirements.

The spatial organization of the building in section and plan is based on Golden Section proportions, and the façade cladding systems are laid out on a one-, four-, and eight-foot modules to accommodate.  The massing of the building is conceptually organized into three interlocking forms with an overall external material palette appropriately related to internal program and spatial character: brick for state-of-the-art classrooms, terra cotta wrapping innovative program features, and glazing for the Commons.

An economically compact footprint and harmonious scale relating to nearby structures reinforces the new building’s contemporary architecture based on traditional campus materials – namely terra cotta and brick – with a focus on modern craftsmanship, detail and sustainability.  This is the first campus building to incorporate terra cotta in eighty years, melding innovative performative façade cladding technology with a geometric color field of five custom glazes based on neutral regional landscape tones.  A custom Norman Cross Bond brick pattern designed specifically for this project with locally sourced clay enhances the regional connection (https://www.office-52.com/image/Materiality-and-the-Art-of-Brick.pdf).  Clay as a material is better from an energy and Co2 cost standpoint. (https://archpaper.com/2019/05/university-oregon-tykeson-hall-facadesplus/#gallery-0-slide-0).

The creative process for clay panel finishing began by looking at the perception of light and color in large installations like Claude Monet’s Water Lilies at the Musee de l’Orangerie as well as similar ethereal landscapes found in the Pacific Northwest.  We completed a series of Oregon landscape paintings that formed the basis for the terra cotta color field that was accentuated by pre-fabricated clay panel geometry.  The perception of the façade alters depending on solar position, with the matte-glazed panels subtly attracting the light in their own way and lending the architecture a corresponding dynamic (https://www.office-52.com/image/Architectural-Record-Material-Matters.pdf).

Accentuating the interior of each of the five floors is a geographic color palette we designed to evoke an Oregon region: Coast (garden level), Oak prairie of the Willamette Valley (first floor), Douglas-fir forest (second floor), High desert (third floor), and Mountain alpine peak (fourth floor).  A sense of transparency prevails throughout the building, featuring views and natural light with visual site lines amplifying the architecture.  Two sectional design elements that connect all five floors – a large light well and central open stair – heighten this experience.  Occupant circulation works in tandem with framed views that feature prominently throughout the building to reconnect occupants to the Willamette Valley campus landscape.  This includes the Eugene Formation, a distinctive geological feature preserving Paleogene period fossils on the garden level discovered during construction.

Geography professor Andrew Marcus, who as the former CAS Dean was the key driver behind the Tykeson vision, states that the new Tykeson classroom in which he teaches “is a nicer room to teach in than any other I have experienced at the university.  The layout makes it feel more like a 35-person class than a 70-person class; access is great for folks of all ability, chairs and tables are easily moved around, and the technology allows for subtle tweaks in lighting and audio that make it ways to do everything from interactive student assignments to videos.”  (https://cas.uoregon.edu/2019/11/tykeson-hall-what-do-we-mean-by-designed-for-student-success/)

The integration of architecture, art, sculpture and technology transforms the central stair with a dramatic spatial experience. “Reflectance Field ascending descending” by Narduli Studio is suspended in stair’s void.  Both studios hold the mutual belief that this space amplifies the central place-making role of the stair as a physical and allegorical symbol of connection and community. Natural light enhances the space, and chosen materials of the architecture and installation work in tandem to accentuate aesthetic intent of the space.  Narduli’s artwork is composed of individual ‘threads’ that form a collaborative musical instrument of chance-based sound sculpture in pentatonic scale  (https://vimeo.com/371481564). The installation was commissioned by the Oregon Arts Commission as part of the State of Oregon Percent for Art Program, which funded a multitude of artwork distributed throughout the building (https://cas.uoregon.edu/2019/11/tykeson-hall-a-showcase-for-public-art/).

Sustainability is integral to the design with both high-tech and common-sense solutions.  To uphold the university’s environmental commitment to sustainability, Tykeson Hall achieved LEED Gold certification and met the stringent energy goals of the Architecture 2030 Challenge with a total energy reduction of 77% and estimated use of 34% less energy than if built to the standard Oregon Energy Code.  This is one of the first buildings in the Pacific Northwest to integrate post-tensioned concrete slab construction with a high efficiency hydronic system, exposed thermal mass, and active chilled beams.  An exposed concrete building interior complements the warm character of Pin Oak wood salvaged from construction site trees for ceilings in select public spaces (https://www.office-52.com/image/Tykeson-Hall-Materiality-and-Reclaimed-Wood.pdf), and 89% of the construction waste was diverted to recycling plants.

Practical design strategies include operable windows, ceiling fans, abundant natural daylight, LED fixtures, daylight sensors, use of local materials to enhance comfort and regional connection, and low VOC materials.  The high-performance glazing for the windows and curtain wall was locally made and assembled, and the central stair’s guardrails were locally fabricated with a woven stainless-steel mesh and powder coated steel frame. Highly efficient fixtures reduce potable water demand on local supplies by 38%, and new adaptive landscaping, roof terrace native vegetation, and drip irrigation systems decrease potable water use by 58%. The storm water from the roof collects in rain gardens to returns it to the aquifer.  Enhanced connectivity with the adjacent Chapman Hall thrives due to a newly shared outdoor plaza and green space with a dynamic arrival sequence integrated into the existing master plan of open spaces and pedestrian/bicycle pathways (https://www.office-52.com/image/Addressing-Climate-Change-through-Design-1.pdf)

OFFICE 52 Architecture led the design of the new building, and with Architect-of-Record Rowell Brokaw we worked with user groups, focus groups, and Campus Planning and Facilities Management to address complex site conditions, performance needs and an integrated construcion process for an economy of means (https://www.office-52.com/Cascade-Magazine.pdf).

Collaborators:  RMA.studio, Brightworks, Fortis Construction, Rowell Brokaw, PLACE Studio Landscape, KPFF Civil, Systems West MEP, Hohback Lewin Structural, Narduli Studio.

Awards:  Brick in Architecture Award 2019