House WR / image 1 / House WR Designed by OFFICE 52 Architecture
House WR / image 2
House WR / image 3 / House WR Designed by OFFICE 52 Architecture
House WR / image 4
House WR / image 5
House WR / image 6 / House WR Designed by OFFICE 52 Architecture
House WR / image 7 / House WR Designed by OFFICE 52 Architecture
House WR / image 8 / House WR Designed by OFFICE 52 Architecture
House WR / image 9 / House WR Designed by OFFICE 52 Architecture
House WR / image 10 / House WR Designed by OFFICE 52 Architecture

House WR

Client: Private

Location: Portland, OR

Type: Residential Renovation

This project encompassed the renovation of all three floors of a 1912 house in Portland and was specifically designed to create a new home for three generations of the same family.  OFFICE 52 Architecture’s design included complete renovation of a largely unfinished basement into living quarters and a generous home office with a separate entry and landscape.  These spaces are all designed with good daylighting and strong connections to the exterior.  The project also includes a complete kitchen renovation on the main floor to accommodate a larger family, and significant renovations to the second floor to provide two full bedrooms, a reconfigured bath and laundry, and a second family room.  The project included strategic demolition as well as thoughtful additions and alterations that strengthen the existing home’s character and design.  Additional interior work included a refresh of finishes throughout the house.

As part of this project, OFFICE 52 Architecture sought and received a land-use variance from the City of Portland for the removal of on-site parking in order to facilitate the owner’s goals for a multigenerational design that accommodated multiple living spaces and a significant home office.  By design, this project embodies broader goals to reduce environmental impacts and increase density, diversity, and community within its close-in Portland neighborhood.