House C / image 1 / Houce C, design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 2 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 3 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 4 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 5 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 6 / House C, stairway and natural light, design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 7 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 8 / House C, design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 9 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 10 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 11 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 12 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 13 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 14 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 15 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 16 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 17 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 18 / House C design by OFFICE 52 Architecture, peek-a-boo windows
House C / image 19 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 20 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 21 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 22 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 23 / House C design by OFFICE 52 Architecture
House C / image 24 / House C design by OFFICE 52 Architecture

House C

Client | Owner: Private

Location: Portland, Oregon

Building Type: custom residential

The design challenge for this 3500 sq. ft. project was how to take the traditional, four-square typology, expand it, and give it a modern sensibility with open spaces, perceptual sight lines and abundant light in a tight urban setting. Since the original four-square house was lost to a fire, the owners decided to rebuild the new house on the former site, a narrow, deep lot in close-in Southeast Portland. After considering many options, it was decided to begin with the diagram of the four-square and extend the plan by two additional squares in the east-west direction for more space for the family. Consideration of solar exposure, public and private relationships, and the interplay between interior and exterior space influenced the form of the house. On the ground floor, we created a large living/dining/kitchen space with large windows to take advantage of views. Aligned on one side with the center of the house, we carved out an elongated circulation space called the LightSpace, which vertically unites the three levels with light that perceptually changes the ambience of the space throughout the day.

recognition
1859 Oregon’s Magazine
The Wall Street Journal
The Oregonian
Design Week Portland 2016 AIA Homes Tour